skip to Main Content
Radionica O Pristupnim Pregovorima Srbije I EU Za Poglavlje 27

Radionica o pristupnim pregovorima Srbije i EU za Poglavlje 27

U Mokrinu je, od 26. do 29. juna, održana radionica za predstavnike organizacija civilnog društva (OCD) o pristupnim pregovorima Srbije i EU za Poglavlje 27 (životna sredina). Radionicu je, u okviru CSOnnect programa koji finansira Švedska agencija za međunarodnu razvojnu pomoć (SIDA), organizovao Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), a koorganizator je Centar za evropske politike (CEP). Među učesnicima su bili i predstavnici UG „Edukativni centar Kruševac“ i „Forca“ iz Požege (konzorcijum EKONET).

Na početku četvorodnevne radionice, programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević održala je predavanje o temi ,,Uvod u ciklus javnih politika i zahteva iz procesa pristupanja EU“. U nastavku, Lazarević je predstavila metodologiju World Cafe, a usledio je rad u grupama i diskusija predstavnika OCD o četiri izabrane oblasti u domenu životne sredine. Uz zaključna razmatranja, prezentovani su rezultati diskusija (za stolovima World Cafe-a) o vodi, otpadu, zaštiti životne sredine i horizontalnim pitanjima.

Predstavnicima OCD, trećeg dana radionice, obratili su se: savetnik za razvojnu pomoć Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Ola Andersen, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU prof.dr Tanja Miščević, članica Pregovaračkog tima za poglavlje 27 doc.dr Mirjana Drenovak i Igor Perić iz Ministarstva poljoprivrede. Prezentovano je trenutno stanje u ovoj oblasti, a u toku diskusije, predstavnici organizacija civilnog društva, između ostalog, postavili su pitanja kako da, svojim kapacitetima, doprinesu pregovorima o pristupanju Srbije EU.

U toku radionice, realizovane u Mokrin House-u, učesnici – predstavnici 11 konzorcijuma u okviru CSOnnect programa, sa ekspertkinjama su razgovarali o rodnom aspektu u životnoj sredini, a prikazan je i film o ovoj temi. U završnici, predstavljena je Deklaracija organizacija civilnog društva o saradnji na zaštiti životne sredine.

Podsetimo, cilj ,,Programa podrške civilnom društvom u Srbiji u oblasti životne sredine – CSOnnect“ je pružanje doprinosa razvoju pluralističkog građanskog društva koje je sposobno da preuzme proaktivnu ulogu u procesu. Organizacije civilnog društva se, kroz ovaj projekat, osnažuju, kako bi mogle da učestvuju u razvoju i donošenju politika zaštite životne sredine, poštujući rodnu osetljivost, uzimajući aktivnu ulogu u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

(autorka teksta Ana Tomić, Edukativni centar Kruševac)

[vc_gallery interval=“3″ images=“316,317,318″ img_size=“full“]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povratak na vrh